Tarina

Maija-Liisa Paavolan kertomana:

Pienelle tilalle eksähti nuori tyttönen muutama lehmänkanttura perässään vuonna kasineljä. Isäntä ajeli postia ja syötteli sonnipoikia, jotka sitten pitivät antaa tilaa lehmosille. Näin sitä meinattiin elellä pienien sivutulojen saattelemina. Vaan lypsivät ne kymmeneksi lehmäksi lisääntyneet sen verran, että silloiset maitokiintiöt eivät riittäneetkään vaan piti miettiä minne maitoa saisi menemään. Ja jalostamaan sitä sitten ruvettiin ysikaksi. Ensin vain pieniä määriä tuvassa ja myyntiin markkinoille. Sopivasti nurkalle perustettiin tuottajatori, jossa pystyi menekkiä kokeilemaan. Pari pientä elämänalkuakin tupsahti siinä aikuisuutta kohti varttumaan.

Siitä sitten pikkuhiljaa isompia ja parempia tiloja korjailemaan sopiviksi. Ja ensimmäinen varsinainen kauppakin tuli mukaan kuvioon ysikuusi. Vaan joutuivat sitten lehmät antamaan tilaa, myös se Hanne, kun päätettiin laittaa juustola niiden paikalle siihen navettaan. Muutoin olisi pitänyt rakentaa uusi koti heille, kun entinen oli niin suuritöinen ja ahdas. Mutta siihen ei oikein intoa riittänyt vaikkakin haikeutta oli ilmassa. Pienestä pitäen, kun oli tottunut lehmien kanssa touhuamaan. Ysiysi elokuun alussa saatiin juustola valmiiksi melkoisen puurtamisen tuloksena.

Samaan syssyyn kupeeseen tuli tilauskahvila, jossa pääsee maistelemaan käsin väsättyjä juustoja ja jogurttia.

Sitten oli alettava saamaan toisten mansikeilta maitoa ja onneksi saamme edelleen suoraan lähitiloilta samanlaista maitoa, kun se meidän Hannekin lypsi. Ja marjatkin jogurttiin tulee lähialueelta, joten yhteistyöllä se sujuu.

Ylämäkiä ja alamäkiä on taivallettu ja muutoksia matkan varrella tullut, mutta vielä ainakin uskoa huomiseen riittää ja tällä hetkellä molemmat nuoretkin touhussa mukana

Maatilalla on 20 ha peltoa ja vajaa 20 ha metsää, joten lisäelinkeinoa on tarvittu aina. Maitokiintiöiden ylittyessä päätettiin aloittaa maidon jalostaminen ja aluksi tuotteita markkinoitiin hyvin pienimuotoisesti lähialueella.

Vuonna 1999 lähtivät lehmät, jolloin remontoitiin vanha navetta juustolaksi. Sitä ennen tuotteet tehtiin omien lehmien maidosta. Sen jälkeen maitoa on saatu lähialueen pieniltä tiloilta suoraan maitoauton kuljettamana. Tällä hetkellä maitoa jalostetaan vajaat 100 000 litraa vuodessa.

Tilauskahvila valmistui 2000 luvun alussa.

Töissä juustolassa on tällä hetkellä koko perhe eli 4 henkilöä.

Paavolan Kotijuustola on vuonna 1992 perustettu  Elimäkeläinen yritys. Ideana on valmistaa käsittelemättömästä suomalaisesta maidosta maukkaita juustoja ja jogurtteja. Meillä tehdään siis leipäjuustoa, tuorejuustoja (5 eri makua), paistettua juustoa eli munajuustoa sekä jogurtteja (8 eri laatua). Kaikki tuotteemme ovat käsintehtyjä Suomalaisista raaka-aineista ja ne ovat säilöntä- ja lisäaineettomia.

Tuotteita on myynnissä tällä hetkellä 50 myyntipisteessä. Näet jälleenmyyjämme tästä linkistä.

Comments are closed.